eventor-logo

Tradycyjne dania w menu weselnym znowu w modzie!
Dodano: 26.03.2019 21:25:37

 

Przeglądając internet, a czasami również propozycje sal weselnych można uznać, że tradycyjne dania w menu weselnym odeszły do lamusa. Kotlety z soczewicy, sushi, a na deser francuskie makaroniki — takie propozycje mogą przyprawić o ból głowy. I nie dotyczy to wyłącznie gości weselnych w podeszłym wieku! Czasami można odnieść wrażenie, że ciężkostrawne, a czasami postrzegane jako „staroświeckie” dania polskiej kuchni... nie pasują do eleganckiego wystroju sali weselnej. Zanim jednak podejmiecie radykalną decyzję, rozważcie kilka kwestii i nietypowych opcji „złotego środka”.

eventor Karol Adamek

Szwedzki stół z całego świata!

Pamiętajmy, że organizując wesele bez glutenu, cukru czy mięsa, nadal nie mamy gwarancji, że zaspokoimy potrzeby kulinarne wszystkich gości. Alergie pokarmowe i nietolerancje to niezwykle obszerny temat. Świetnym pomysłem na urozmaicenie dań weselnych jest stworzenie szwedzkiego stołu z przystawkami i przekąskami dla osób będących na diecie.

Innowacją może być zastąpienie stołu wiejskiego, stołem z przekąskami z kuchni całego świata. Powszechnie wiadomo, że najlepsze atrakcje weselne to te, które są jadalne!

Przyjmując zasadę, że nadmiar szkodzi, powinniśmy mieć na względzie, że zaserwowanie wyłącznie nietypowych dań (np. z tofu, soczewicy czy ciecierzycy) może spowodować niestrawności u osób, które na co dzień nie jadają takich produktów. Warto mieć na względzie, że nietypowe menu weselne może też poskutkować... głodnymi gośćmi! Dlatego właśnie we wszystkim wskazany jest umiar - również w komponowaniu menu na wesele.

eventor Karol Adamek

Tymczasem to właśnie tradycyjne dania w menu weselnym mogą okazać się prawdziwym hitem!

Dostępność i moda na diety i lekkostrawne produkty skutecznie wyeliminowały rosoły, pieczenie, sosy i żurki z naszych codziennych jadłospisów. Może się okazać, że organizując wesele z polskimi daniami... zaskoczymy gości. Być może części z nich umożliwimy zjedzenie potraw, za którymi nieco tęsknią, a na które pozwalają sobie tylko przy większej okazji. Wszak popularny niegdyś kotlet mielony, barszcz czerwony, zupa gulaszowa czy choćby kluseczki śląskie coraz rzadziej goszczą w codziennym menu.

Pamiętajmy, aby po ciężkostrawnych posiłkach zapewnić gościom odpowiednią dawkę... ruchu. Taniec na weselu to samo zdrowie!

wesele Karol Adamek

 

 

Polecane

zdjecie2-2

Dom weselny Biały Dworek

Stary Dzików
Nasz Dom Weselny specjalizuje się w organizacji...
Sprawdź
1

Sala Bankietowa BAJECZNA

Łuków
Miła obsługa i profesjonalna kuchnia, w pełni...
Sprawdź
1

Sala Bankietowa PRZYLEŚNA

Wolnica
Organizujemy wesela od 130 osób ...
Sprawdź