Film nakręcony przez Fundację Ze Smakiem, podsumowujący działania projektu „Cud natury. Kiszonki i fermentacje”. Nagranie prezentuje obrzęd kiszenia kapusty i towarzyszące temu wydarzenia, w których brały udział całe rodziny a często również sąsiedzi. Pracom związanym z kiszeniem kapusty często towarzyszyły biesiady co pozwalało na zacieśnianie więzi międzyludzkich i sąsiedzkich. Na filmie można również zobaczyć i posłuchać pieśni i przyśpiewek w wykonaniu Goszczanowskiego Zespołu z nad Swędrni. Obraz kiszonek i fermentacji we współczesnej sztuce kulinarnej, przedstawił szef kuchni Aleksander Baron.
Film nakręcony został w ramach projektu grantowego Turkowskiej Unii Rozwoju – T.U.R Budowanie odpowiedzialności za dziedzictwo lokalne ze środków pochodzących z poddziałania „Wsparcie na wdrażanie operacji w ramach strategii rozwoju lokalnego kierowanego przez społeczność”, objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.